tisdag 27 december 2011

QUILLING

Jag vet inte hur många av er som la märke till reportaget om Quilling i Piteå-Tidningen strax innan jul. Quilling är en skapandeform där man utgår ifrån pappersremsor som man snurrar och resultatet blir 3-dimensionellt. Annica på Krumeluren och jag gick en bildkurs tidigare i år. Då fick vi pröva på att arbeta med pappersremsor. För en del av oss blev det att vi "quillade", utan att vi ens visste om att det var det vi höll på med. Eftersom en av kursträffarna ägde rum i augusti blev det naturligt att våra övningar vid det tillfället utgick ifrån kräftans färg och form. Här får ni lite bilder därifrån:













Vad vi lärde oss, bortsett från en ny uttrycksform, var bl a att arbeta med proportioner mellan kräftans olika delar vilket också väckte tankar om kräftor och deras liv. Det är ett tecken på att olika former av skapande inte bara är ett görande, ett hantverk, utan också ett sätt att få fatt i sina sina tankar och frågor. Annica har använt tekniken med pappersremsor i ett svampprojekt tillsammans med 4-5 åringar. Jag hoppas kunna berätta mer om det i ett senare inlägg.

Det jag vill passa på att betona redan nu är vikten av att barnen först får utforska och experimentera med ett nytt material innan ni ger dem styrda uppgifter. Risken är annars att barnen blir så uppslukade av att utforska materialet att de inte kan ta sig an själva uppgiften. Ett alternativ är att barnen får fler än ett tillfälle på sig för att ta sig an uppgiften. De behöver lära sig materialets karaktär och funktion och få möjlighet att erfara vad som sker med det när de får det i sina händer. Det är också viktigt att man som pedagog frågar sig vad materialet lägger till, att man har en medvetenhet både när man väljer vilka material man behöver tillföra sin verksamhet och vilka material som lämpar sig för olika uppgifter man ger barnen. I Annicas barngrupp behövdes ett 3-dimensionellt material, eftersom ett av barnen uttryckte att de svampar hon sett i skogen inte var platta som de blev när hon "bara" fick måla dem. För att kunna uttrycka sina kunskaper om svampars form behövde hon få möjlighet att arbeta i ett 3-dimensionellt material. Att måla på ett platt papper begränsade henne.

Vill ni veta mer om vad vi lärde oss på bildkursen är det bara att höra av sig. Förhoppningen är att vi så småningom ska kunna förmedla dessa kunskaper vidare. Även Ann och Annelie på Nyckelpigan gick kursen, men vid ett annat tillfälle.

Vill ni lära er mer om quilling är det bara att googla. Det finns hur mycket inspiration och idéer som helst att hämta där.

/Martina L

onsdag 21 december 2011

KÖPA LERA

Jag har fått tips om att billigaste stället att handla lera från är

http://www.nordickiwi.nu/

De har samma sortiment som Cebex, som jag tidigare rekommenderat att ni ska handla ifrån, men har alltså lägre priser.

Har ni frågor eller vill sambeställa med någon annan avdelning så kan ni höra av er till mig, så ska jag försöka lösa detta.

/Martina L

måndag 19 december 2011

DOODLE - EN HJÄLP I TIDEN

Har någon av er testat att använda hjälpmedlet Doodle? Jag har nu stött på det i flera olika sammanhang och kan inte låta bli att tänka att det måste vara suveränt när man ska boka in utvecklingssamtal med föräldrar. Gå in på http://www.doodle.com/ och lägg in alla tider du har att erbjuda. Maila länken till föräldrarna så kan de i lugn och ro välja och boka den tid som passar dem bäst.

/Martina L

fredag 16 december 2011

SKOLVERKETS NYHETSBREV

Skolverkets nyhetsbrev damp ner i min mailbox idag. Det utkommer ca 5 gånger per år och tar kortfattat upp senaste nytt som rör förskola och skola. Ni kommer till nyhetsbrevet genom att klicka på länken nedan. Om någon av er vill ha en egen prenumeration på det så är det bara att klicka på länken, välj "prenumerera" som står till vänster på sidan och skriv in din mailadress. 
http://www.skolverket.se/forskola_och_skola/2.601/2.2080/2.2432

/Martina L