måndag 25 juni 2012

KOMPLETTERANDE MASKROSOR

Måste bara komplettera tidigare inlägg med detta. Såhär kan man jobba vidare i annan uttrycksform. Allt är hämtat från Idéan i Umeås Facebook-grupp.


/Martina L

måndag 18 juni 2012

LJUSBORD + MASKROSOR = SUCCÉ!

Kolla in den här bilden. Ni som har ljusbord bara måste passa på att frossa i maskrosor, nu när det är maskrostider. Vilka underbara färger och former som kan inspirera till fortsatt skapande! Den här bilden är hämtat från Idéans facebooksida.




Ha en skön sommar så hoppas jag på fler möten här på bloggen till hösten.

/Martina L

fredag 4 maj 2012

KREATIV VAGGERYD

Min pedagogistakollega Kerstin Nordenstam driver tillsammans med några andra ett återanvändningscentrum för förskolorna i Vaggeryd. Läs mer om deras verksamhet på bloggen Kreativ Vaggeryd http://kreativvaggeryd.blogspot.se/.

/Martina L

MODERN BARNDOM

Nytt nummer av Modern Barndom ute nu!



På Reggio Emilia-institutets hemsida http://www.reggioemilia.se/ kan ni läsa om tidigare nummer. Jag har ganska många av dem, ifall någon vill låna ett ex.

/Martina L

tisdag 17 april 2012

NY DATABAS MED FORSKNING OM FÖRSKOLAN

Nu är Skolverket involverat i uppbyggandet av en databas med forskning om förskolan. Ni hittar den på följnade länk:

http://nb-ecec.org/

Jag lägger även in den i länklistan.

/Martina L

måndag 16 april 2012

NÄR ÄR DET FÖR SENT ATT BLI ETT MATTEGENI?

"Ditt barn kommer inte att bli något geni i matte. Vårt mål nu är att han i alla fall ska klara det som krävs för att ta sig igenom grundskolan." Denna nyhet fick en förälder jag känner höra om sin 9-åring. Jag har funderat mycket på om det är en god eller en dålig nyhet. Vad tänker ni?

Anna Palmers nyutkomna bok kommer i alla fall som ett brev på posten till mig för att, förhoppningsvis, stilla mina funderingar.


Hur blir man matematisk? : att skapa nya relationer till matematik och genus i arbetet med yngre barn


"Matematisk - är det något man kan bli? Den här boken visar hur vi kan förändra vår inställning till ämnet och bli mer matematiska. För vi föds inte som matematiker utan vi upplever oss själva som mer eller mindre matematiska beroende på situation, miljö och sammanhang. Och inte minst, vi kan utveckla matematisk förmåga hela livet.

Läs mer
Många lärare för barn i förskolan och skolans första år känner motvilja mot matematik. Varför? Anna Palmer visar hur ämnet genom århundraden formats som en manlig domän som har varit svår att koppla samman med den feminina och omvårdande yrkesrollen som lärare för yngre barn. Författaren analyserar även i ett genusperspektiv hur matematiker framställs i film och modern litteratur.
Om man som lärare själv upplever sig som potentiell matematiker smittar den känslan av sig på barnen. I bokens andra halva beskriver och analyserar författaren en rad matematiska utforskande situationer med barn. Här möter du ett levande matematiserande - präglat av lust och nyfikenhet. Författaren visar hur man med pedagogisk dokumentation kan skapa en rörelse som driver arbetet med barnen framåt. Hon visar även hur denna metod kan synliggöra det egna agerandet i lärarrollen och därmed öka den pedagogiska kompetensen.
Boken vänder sig till blivande och yrkesverksamma förskollärare och grundlärare.

Om författarna
Anna Palmer är lektor i barn och ungdomsvetenskap och undervisar på lärarutbildningen vid Stockholms universitet.
Läs en artikel i tidningen Magasin 360 där Anna Palmer intervjuas om matematikundervisningen i skolan.

Recensioner
"En viktig bok för alla som arbetar med barn eller som ska. Huvudbudskapet är att vi kan utveckla matematisk förmåga hela livet!" BTJ, häfte 11121033, Lektör Gunilla Essén"
(Gunilla gick pedagogistautbildningen med mig.)

/Martina L

tisdag 3 april 2012

KREATIVA ELLER LAGOM KREATIVA?

"Så när vi pratar om att vi vill fostra kreativa barn måste vi fråga oss vad det egentligen innebär om vi drar det till sin spets. Menar vi barn som tycker om att skapa i olika material eller menar vi barn som vågar tänka utanför boxen, vågar se och uppfinna nya lösningar, menar vi barn som inte gör som vi gör utan på sitt sätt. Eller vill vi att de ska vara lagom kreativa?"

Ur boken "Pedagogisk dokumentation som aktiv agent" av Hillevi Lenz Taguchi (Gleerups, 2012)

/Martina L

fredag 16 mars 2012

STUDIEBESÖK PÅ NÄTET

Jag vill verkligen, verkligen uppmunta och peppa er att ge er själva tiden att söka inspiration i andra verksamheter. Inte för att härma, utan för att få syn på nya sätt att ta sig an invanda områden i förskolan. Idag klickade jag mig vidare via en av länkarna listan här till höger. "Pedagog Stockholm" heter den. När man kommer in på sidan finns det några olika flikar att välja på. Om man väljer fliken "Utveckling" så får man upp en lista där man kan välja olika verksamheter. Det gjorde jag idag. Jag klickade på "Förskola" och hittade en otroligt inspirerande film från förskolan Färjan i Bromma där min pedagogista-kollega Lotta Enerskog jobbar. Det är en 5 minuter kort film med massor av igenkännande och nytänkande i en enda mix. Min utmaning till er efter att ha sett den filmen är att låta det barnen skapar ta plats. Låt deras alster bli bruksföremål snarare än dekorationer. Låt deras konstruktioner involveras i deras sammanhang och fyllas med mening via deras lekar. Klicka på länken nedan så får du veta mer om vad jag menar:

http://www.pedagogstockholm.se/Utveckling/Forskola/Projekt/Projektet-Staden/

/Martina L

tisdag 28 februari 2012

INSPIRATIONEN FINNS PÅ NÄRA HÅLL

Idag har jag haft anledning att besöka Fagottens förskola i Öjebyn. Det var som att få en energispruta. Besök gärna deras blogg på


De tar även emot studiebesök för en billig peng.

Fagotten är med i Cmits Lekmit-projekt tillsammans med Hemmingsmarks förskola. Bloggen för det projektet hittar ni på


 /Martina L

tisdag 21 februari 2012

UTBILDNING FÖR SMÅ BARN

Läser, möter, observerar, tänker. Läser, möter, observerar, tänker....
Hur ska en utbildningslokal för 1-åringar se ut för att skapa mening och hålla hög kvalitet?

/Martina L

onsdag 8 februari 2012

HILLEVI HAR GJORT DET IGEN!

Vaddå?
Jo, skrivit en bok som hjälper oss i förskolan att sätta ord på det vi håller på med.
Jag har beställt den idag och kommer att springa till brevlådan varje dag :-)


Pedagogisk dokumentation som aktiv agent : Introduktion till intra-aktiv pedagogik


"Den här boken visar ett nytt sätt att använda pedagogisk dokumentation i arbetet med barns lärprocesser och utvecklingen av praktiken. Författaren utprovar nya teorier som får konsekvenser för hur vi förstår lärande och subjektsskapande i förskolan och skolan. Ting och material är inte passiva instrument eller verktyg som vi använder, utan aktiva medaktörer som samarbetar och samhandlar med oss. Det vi betecknar som lärande är ett resultat av ett sådant samhandlande där en rad aktiva agenter är involverade.

Boken handlar om sökandet efter ett språk som lärare, förskollärare, pedagoger och utbildningsforskare behöver för att kunna beskriva och tala om något bortom det språk som är baserat på den binära uppdelningen där teori ses som separerat och avskilt från praktik. I centrum står arbetsverktyget pedagogisk dokumentation, som kan förstås som en aktiv agent i lärandearbetet med barn och elever.


Pedagogisk dokumentation som aktiv agent fungerar också som en vetenskapsteoretisk resa genom pedagogiska praktiker som förändrar våra synsätt på, inte bara barnen och lärandet, utan även på oss själva och hur vi arbetar.

Boken är viktig för kurser i lärarutbildningen där relationerna mellan teori och praktik diskuteras, men också för pedagoger, förskollärare och lärare i förskolor och skolor som vill utmana invanda tanke- och handlingsmönster."

/Martina L

fredag 27 januari 2012

ATT GÖRA LÄRANDET SYNLIGT...

Om ni undrar var jag håller hus så kan jag berätta att jag är djupt försjunken i 41 tentor om lärande processer på förskolan. Det är svårt att bedöma det andra har skrivit, men väldigt intressant att läsa. Och när jag är klar (jag räknar med att hinna med de sista idag) så ska jag kasta mig över en bok som jag inte läst på några år.


Studenterna har hjälpt mig att få upp ögonen för den igen. Den handlar mycket om organisation för lärande och hur vi dokumenterar lärandet. Det är mycket fokus på process istället för färdiga resultat. Jag kan tänka mig att den blir användbar i implementeringen framöver, för det är ju precis det här vi behöver utveckla.
Skön fredag på er alla!
/Martina L

onsdag 18 januari 2012

INSPIRERANDE ÅTERVINNING...

Återvinningsbloggen http://www.recycluzz.com/ är verkligen värt ett besök även om man inte förstår ett ord franska.
På bilden ser ni varför det kan vara värt att samla på korkar. Klicka på länken under bilden för mer korkinspiration.




/Martina L

tisdag 10 januari 2012

IDÉAN

I Umeå finns det något som heter Idéan. Min dröm är att skapa en Idéa i Piteå någon gång i framtiden. Vi får väl se hur det blir med den saken. Hur som helst så brukar de ha ett väldigt intressant utbud av fortbildning. Deras program för våren har precis kommit ut. Klicka på länken nedan så kan ni se vad de erbjuder. Deras kvällsföreläsningar brukar vara riktigt bra och prisvärda.
http://www.umea.se/idean

/Martina L