"Vill bara börja med att tacka
för en jättekul idé och ett bra intiativ med denna kalender. Har redan hittat
några böcker som ligger på köpa-hem-listan.
December har bara flugit fram
och vi har kommit fram till den 21 december, lucka 21, min lucka.
Här kommer lite kort
information om mig och en bok som betytt mycket för mig i mitt arbete på
förskolan. Efter min utbildning till idrottsfysiolog med fokus på hälsa och
barn började jag jobba på en förskola. Barn är nyfikna på livet och öppna för
nya saker och här såg jag min chans att påverka deras livsstil tidigt. Ganska
tidigt dök det upp flera nya funderingar i mitt huvud som jag inte hade haft
innan. Även om barn är nyfikna och öppna för nya saker så kan de också vara
ganska tydliga med vad de inte vill och faktiskt inte tänker göra. Hur ska jag
få mina 1-3 åringar intresserade av ämnet mat? Hur väcker man nyfikenhet till
mat? Hur motiverar man barn att smaka på nya saker? Kan man kanske leka med
mat? Vad gör man med de som inte vill äta? Hur stor betydelse har pedagogiken
kring mat?
Alla som finns i barns
omgivning under deras uppväxt påverkar de till en rad olika saker och en av
dessa är förhållandet till mat. I boken jag har valt lyfter man fram de
personer som faktiskt bär ett stort ansvar på sina axlar. Nämligen alla de som
runt om i landet tillagar och serverar mat till alla dessa barn.
Mitt bidrag till
stafettkalendern är: Kökshjältarna
av Karolina Sparring och Jens Linder.
Boken har en fin motivering
till varför den heter som den gör och som jag valt att ha med här;
”vi har valt att döpa boken
till Kökshjältar av den enkla anledningen att alla de kvinnor och män som står
i köken och lagar mat till en massa barn är just hjältar i köket!”
Detta känns som viktiga rader
då dessa kökshjältar tyvärr ofta hamnar i skymundan.
Det här är en bok som både
hyllar och inspirerar till det viktiga arbetet som utförs i alla förskolekök
och i verksamheten runt omkring.
Det som är bra med boken är
att Karolina som varit med och skrivit boken faktiskt själv jobbar som kock på
en förskola och vet vad hon pratar om. Boken varvar recept, bilder och
matnyttig information på ett enkelt sätt som snabbt fångar upp ens intresse.
Hon inspirerar till att laga mat från grunden och samtidigt utmana barnen med
nya smaker och inte bara med sånt de vet att de gillar sen innan.
De inspirerande bilderna ger
bara de en lust att vilja jobba mer med detta ämne.
En för mig viktig del i boken
är delen där man lyfter fram att även barnen kan och ska medverka i köket så
mycket som möjligt. På många förskolor har man missuppfattat livsmedelsverkets
rekommendationer att inte barn får vara med i tillagningsköken men detta är
alltså inte korrekt. Tänk vad kul att få vara med och vara delaktig i det man
sedan sen ska äta. Kanske väcker vi här en nyfikenhet till att smaka?
Ser fram emot att läsa de
sista bidragen och önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år
Frida"
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar